Vakantie in Andalusië

Viva Andalucia: geef het door op Twitter!

Feesten, festivals, ferias en flamenco:

In Andalucia is het altijd feest!

In Andalusië worden elk jaar meer dan 3000 feesten gevierd. Van boerenmarkten tot enorme shows, van religieuze processies tot oogstfeesten. Een leuke manier om het dagelijks leven te beleven en zo de gastvrijheid van de lokale bevolking te ontdekken.

Elk dorp z'n eigen feestje

Als je in Andalusië bent, heb je grote kans dat je tijdens je ontdekkingstocht onverwacht midden in een plaatselijk feest belandt. Niet zo gek, want elk dorp, elke stad heeft zo zijn eigen feesten. In de eerste plaats wordt ieder jaar de naamdag van de lokale beschermheilige gevierd met religieuze processies en feesten. Verder zijn er de ferias: feesten met een boeren oorsprong, waarin de oogst van het het lokale gewas, de wijn of de sherry wordt gevierd. Zo'n feria duurt meestal de hele dag en bestaat uit optredens, proeverijen en vooral veel gezelligheid. En natuurlijk wordt er flamenco gedanst!

Dia de Andalucia

Ieder jaar wordt in heel Andalusië uitgebreid de zelfstandigheid van deze regio gevierd. Op 28 februari 1980 erkende de Spaanse regering de autonomie van Andalusië en vandaar dat de bevolking juist deze dag heeft uitgekozen om de eigenheid van deze regio nog eens te onderstrepen. Veel folklore en cultuur, versieringen en dans dus! Ook wordt in februari in veel steden het carnaval gevierd.

Romerías of pelgrimstochten

De voor Andalusië zo kenmerkende romeriás vinden hun oorsprong in de traditionele bedevaarten die pelgrims vroeger naar Rome maakten, vandaar ook de naam. Ze worden gevierd in veel steden, waar ze in het centrum van de stad beginnen en in een optocht vol boerenwagens, paarden en versieringen naar de plaatselijke heiligdommen rijden, vaak buiten de stad. De Romería del Rocío is de beroemdste. Meer dan een miljoen mensen (!) lopen met deze bedevaart van de Maagd van Rocío mee, en overal wordt dit feest afgesloten met zang en dans. Hoogtepunt is het naar buiten dragen van de Maagd, in de nacht van Pinksterzondag op maandag. Een enorm spektakel, waaraan men al maanden van tevoren werkt.

Andere hoogtepunten

Een algemene feestdagenkalender vind je hieronder, maar als je in Andalusië bent, informeer dan bij de lokale bevolking, je hoteleigenaar of de toeristeninfo naar de plaatselijke feestdagen. Dan weet je meteen wanneer de winkels gesloten zijn. Ben je in februari in Andalusië, bezoek dan vooral de carnavalsoptocht van Cádiz. Dit is het derde grootste carnaval ter wereld! De processies van De Heilige Week of Semanta Sana (rond Pasen) zijn indrukwekkend, met name in de steden Sevilla en Malaga. Zo'n twee weken later beginnen in Sevilla de Feria de Abril, de Aprilfeesten. Met het aansteken van duizenden lampions begint deze feestweek. Met Pinksteren vindt de Romería del Rocío plaats, de grootste pelgrimstocht ter wereld (zie elders op deze pagina). Op 17 juli wordt Virgen del Carmen, de beschermvrouwe van de zeevaarders, geëerd met een bijzonder feest in veel plaatsen langs de kust. Het beeld van de Maagd wordt met bootjes naar zee gevoerd. En dan breekt de zomer los, het seizoen dat door elk dorp en iedere stad wordt gevierd met een eigen en uniek zomerfeest. Voor, tijdens en na de kortste nacht van het jaar (20/24 juni) vindt Las Hogueras de San Juan plaats, het midzomerfeest. En wil je oud en nieuw eens heel anders beleven? Zorg dan dat je op 31 december in Andalusië bent. Vier het mee en maak van je vakantie in Andalucia ook je eigen feestje!

Overzicht feestdagen in Andalusië:

Oud en Nieuw (Noche Vieja) - 31 december - 1 januari Nieuwjaarsdag (Año Nuevo) - 1 januari
Driekoningen (Epifanía del Señor) - 6 januari|
Carnaval - februari
Dia de Andalucía - 28 februari
De Heilige Week (Semante Sana)
Goede Vrijdag
Pasen (Pascua) - maart of april
Dag van de Arbeid (Fiesta del Trabajo) - 1 mei
Hemelvaartdag
Pinksteren (Pentecontes) / Romería del Rocio
Las Hogueras de San Juan (Midzomerfeest) - 20 - 24 juni
Feest van Virgen del Carmen (Beschermvrouwe van de Zeevaarders) - 17 juli
Verjaardag Koning Juan Carlos - 24 juni
Maria Hemelvaart (Ascuncíon de la Virgen) - 15 augustus
Día de la Hispanidad (feestdag ter ere van Columbus) - 12 oktober
Allerheiligen (Todos los Santos) - 1 november
Dag van de Grondwet (Día de la Constitucíon) - 6 december
Maria Onbevlekte ontvangenis (Inmaculada Concepcíon) - 8 december
Eerste Kerstdag (Navidad) - 25 december